Suomen Olympiakomitean ja Metsä Groupin yhteistyö keskittyy nuorten urheiluvalmennuksen tukemiseen. Metsä Groupin vuosittain jakamien stipendien turvin Suomen Urheiluakatemioiden valmentajat ovat voineet tehdä pitkäjänteistä valmennustyötä eri paikkakunnilla ympäri Suomen. Jyväskylän Urheiluakatemia on yksi stipendinsaajista.

Jyväskylässä riittää liikunta- ja urheilutarjontaa kaikenikäisille. Yksi kaupungin liikuttajista on Jyväskylän Urheiluakatemia, jonka verkostossa on mukana 11 oppilaitosta, yli 1250 urheilijaa ja yli 40 ammattivalmentajaa. 

Metsä Groupin stipendin ansiosta Urheiluakatemian valmentaja kiertää neljän koulun urheilu- ja liikuntaluokilla, joissa valmennuksen piirissä on yhteensä noin 300 oppilasta. Liikunnanopettaja Jari Linjala työskentelee Jyväskylän urheiluakatemian yläkoulutoiminnan koordinaattorina ja kertoo, että valmennuksen teemana on tänä vuonna ollut voimaharjoittelu.  

– Suunnittelimme ja toteutamme valmennustuen avulla uuden voimaharjoittelukokonaisuuden 7.–9. luokkien oppilaille. 

Parhaillaan Linjala suunnittelee marraskuun puolivälissä pidettävää yläkoululeiriä.  

– Järjestämme yläkoululeirejä kolme kertaa vuodessa. Marraskuun leiri on ensimmäinen tänä lukuvuonna. Tällä kertaa leirille on tulossa ennätysmäärä osallistujia: noin 550 nuorta urheilijaa. Alueen urheiluseurat ja lajiliitot ovat tiiviisti mukana leiriohjelman suunnittelussa. 

Urheiluakatemiatoiminta on Linjalan mielestä parantanut koulujen ja seurojen välistä yhteistyötä sekä samojen lajien parissa toimivien seurojen välistä yhteistyötä.  

– Hyvän yhteistyön ansiosta sekä leiritykset että muu yläkoulutoiminta aamuharjoitteluineen ovat sujuneet kitkattomasti. Marraskuun leirille Hippokselle on tulossa yläkouluikäisiä urheilijoita 23 eri lajista. Suurimpina lajeina mukana ovat jalkapallo ja jääkiekko, joista molemmista on mukana noin 140 osallistujaa. Huikea osallistujamäärän nousu aikaisempiin leireihin verrattuna on ollut cheerleadingilla (62 osallistujaa). 

Linjala toivoo urheiluseurojen ja koululiikunnan välisen yhteistyön tiivistyvän entisestään.  

– Kun koulussa tiedetään, millaisia harjoituksia seura järjestää ja päinvastoin, voidaan yhdessä sopia selkeistä teemoista ja kokonaisuuksista sekä opettaa samoja asioita niin koulussa kuin seurassa. Samalla saamme ammattilaisten suunnittelemien sisältöjen kautta lisättyä opettajien ja valmentajien osaamista. 
 

Jyväskylässä perusopetuksen urheiluluokat toimivat Kilpisen ja Viitaniemen yläkouluissa. Urheiluakatemian tavoitteena on saada liikuntapainotteiset linjat kaikkiin Jyväskylän kaupungin yläkouluihin. Yläkoulujen urheilu- ja liikuntaluokilla lukujärjestykseen on varattu liikunnalle 2 viikkotuntia enemmän kuin normaaliluokilla. 

– Osa seuroista ja urheiluakatemia järjestää aamuharjoituksia maanantaisin ja keskiviikkoisin. Keskiviikkoaamut ovat harrasteikkunoita, jolloin oppilaat voivat osallistua seuran harjoituksiin tai urheiluakatemian yleisvalmennukseen.  

Linjala pitää Jyväskylää erinomaisena kasvuympäristönä urheilua tavoitteellisesti harrastavalle nuorelle.  

– Liikunta ja urheilu ovat vahvasti mukana kaupungin strategiassa. Kun liikuntahankkeisiin suhtaudutaan positiivisesti kaupungin johtoa myöten, on niitä helpompi edistää myös käytännön tasolla. Suunnitteilla oleva uusi Hippos-liikuntakeskus tulee tuplaamaan kaupunkilaisten käytössä olevat liikuntatilat. Se antaa myös Urheiluakatemialle uusia mahdollisuuksia entistä laadukkaampaan harjoitteluun. 

Lisätietoja: 
Suomen Olympiakomitea: johtaja, urheiluakatemiaohjelma, Antti Paananen, puh. 044 5413651

Suomen Olympiakomitea: vt. myyntijohtaja Ville Köngäs, puh. 040 962 5463 
Metsä Group: viestintäjohtaja Juha Laine, puh. 050 346 0350

Suomen Urheiluakatemiat on 19:n alueellisen urheiluakatemian verkosto, jota Olympiakomitea koordinoi. Valtakunnallisesti mukana on esimerkiksi 160 yläkoulua, noin 400 ammattivalmentajaa ja yhteensä 16 000 urheilijaa. Koko verkoston yhteinen tavoite on, että nuoret voivat saavuttaa potentiaalinsa urheilussa ja muilla elämän aloilla. Tavoitteena on tehdä nuoren urheilijan jokaisesta päivästä sellainen, että sen rakenne on tasapainoinen huomioiden harjoittelun ja koulunkäynnin, mutta myös muun elämän. 

Lisätietoja #nuorellesiivet kampanjasta: nuorellesiivet.fi 

Contact Us

Emme ole juuri nyt paikalla, mutta jätä meille tästä viesti niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Not readable? Change text.