TÄYTTÄ URHEILIJAN ELÄMÄÄ!

OPISKELU

Jyväskylä on todellinen opiskelijakaupunki. 140 000 asukkaan kaupungissamme on kaikkiaan yli 45 000 opiskelijaa. Yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymän alla toimivissa lukio- ja ammattikoulutuksessa tapaat opiskelijoita ja opettajia joka puolelta maailmaa.

Jyväskylän yliopisto, ammattikorkeakoulu ja koulutuskuntayhtymä tekevät yhteistyötä useiden eri oppilaitosten kanssa ja tarjoavat lukuisia vaihtoehtoja opiskeluun esimerkiksi muissa yliopistossa tai yliopistoverkostoissa.

Jyväskylän Urheiluakatemian urheilijoiden opintoihin ja uraan liittyvissä asioissa opastavat oppilaitosten opinto-ohjaajat sekä akatemian akatemiapalvelukoordinaattori Heli Nieminen.

Heli Nieminen 050-300 5762
heli.nieminen@jklura.fi

OPISKELUPAIKAT

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen urheiluluokat toimivat Kilpisen ja Viitaniemen yläkouluissa. Urheiluluokan tavoitteena on tukea urheilua harrastavien nuorten kokonaisvaltaista kehittymistä. Urheiluluokalla on pakollista liikuntaa neljä tuntia viikossa. 7. luokalla liikuntaa on kaksi tuntia viikossa enemmän kuin muilla luokilla, urheiluluokan keskimääräinen viikoittainen tuntimäärä 7. luokalla on 32 tuntia. Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokilla lisäliikuntatunnit eli 2h/viikossa ovat pois muusta valinnaisuudesta.

Urheiluluokan opetus painottuu ominaisuusharjoitteluun ja kehon hallintaan, lisäksi urheiluluokkaoppilas voi mahdollisuuksien mukaan harjoitella omaa lajiaan. Harjoittelu voidaan toteuttaa osittain yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen kanssa, kuitenkin siten että koululla on jakamaton vastuu oppilaan turvallisuudesta ja opetussuunnitelman noudattamisesta.

Luokalle voivat hakea kaikkien lajien urheilijat. Hakea voi myös urheiluseuratoiminnan ulkopuolelta, mutta tällöin valmentajalausunnon pisteet jäävät saamatta. Urheiluluokalle haetaan erillisellä hakulomakkeella, johon liitetään opettajan ja valmentajan lausunnot. Urheiluluokalle pyrkiville järjestetään valintakokeet.

Jyväskylässä Kuokkalan ja Palokan yhtenäiskouluissa toimii yläkoulujen liikuntaluokat, joiden tavoitteena on tukea urheilua harrastavien nuorten kokonaisvaltaista kasvua ja kehitystä.

Vuodesta 1981 alkaen on toteutettu liikuntapainotteisuutta, ja vuodesta 1990 alkaen lukio oli mukana valtakunnallisessa urheilulukiokokeilussa. Kokeilun päätteeksi Voionmaan lukiosta tuli opetusministeriön päätöksellä huhtikuussa 1994 yksi maamme 13 virallisesta urheilulukiosta. Vuodesta 2002 lähtien Voionmaan lukio on toiminut Jyväskylän  Urheiluakatemian sateenvarjon alla maakunnallisena nuoren urheilijan uran ja opiskelun mahdollistajana. Vuoden 2015 alusta Voionmaan urheilulukio sulautui osaksi Schildtin lukiota.

Schildtin Urheilulukiossa opiskelijat voivat yhdistää lukio-opiskelun ja huipulle tähtäävän urheiluvalmennuksen tehokkaasti. Urheilulukio järjestää valmennusta ja ohjausta yleisurheilussa, maastohiihdossa, jääkiekossa, jalkapallossa, koripallossa, uinnissa sekä mahdollisuuksien mukaan myös muissa urheilulajeissa. Lukion valmennus toteutetaan kolme kertaa viikossa koulupäivän aikana.

Suurin osa harjoituspaikoista sijaitsee aivan Voionmaan toimipisteen lähituntumassa suojatien etäisyydellä Hippoksen urheilupuistossa. Schildtin Urheilulukion koordinaattoreina toimivat lehtorit Jarmo Myllymäki ja Tuulevi Piesanen.

Jyväskylän Normaalikoulun lukiossa toimii liikuntalinja, johon valitaan 25 opiskelijaa vuosittain. Normaalikoulun lukion liikuntalinjalaiset voivat osallistua Schildtin urheilulukion järjestämille liikuntavalmennuksen kursseille.

Myös Lyseon lukiossa ja Schildtin lukiossa opislelevilla urheilijoilla on mahdollisuus hakeutua urheilulukion järjestämille liikuntavalmennuksen kursseille.

Urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa nuorille mahdollisuus sovittaa yhteen opiskelu sekä täysipainoinen harjoitteleminen ja kilpaileminen omassa lajissa.

Koulutuksessa noudatetaan henkilökohtaisia opiskelusuunnitelmia ja koulutuksen tavoitteet ovat samat kuin muillakin opiskelijoilla oppilaitoksissa. Urheilijan koulutusaika mitoitetaan tarvittaessa yksilöllisesti. Urheilija voi valmennustuntien lisäksi saada vapaata harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja varten.

Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä tekevät yhteistyötä Jyväskylän Urheiluakatemian kanssa. Urheiluakatemiaan voivat hakeutua maajoukkuetason tai SM-kisatason urheilijat, jotka asuvat, opiskelevat tai käyvät työssä Keski-Suomessa. Opiskelijat Gradiaan valitaan yhteishaussa. Urheiluakatemiaan haetaan ammatilliseen perustutkintoon hyväksymisen jälkeen.

Gradia Jyväskylässä nuoret voivat suorittaa 22 eri alan perustutkintoa ja valmistua 34 tutkintonimikkeellä. Tarjolla olevat perustutkinnot löytyvät Ammatilliset perustutkinnot -alasivulta

 

Perustutkintojen lisäksi Gradia Jyväskylän koulutustarjontaan kuuluu:

Aikuiskoulutus

Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä tarjoavat sekä tutkintoon tähtäävää että lyhytkoulutusta aikuisille.

Opintoja löytyy ammatin vaihtajille, omassa työssä pätevöitymiseen tai ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Yritysten ja työyhteisöjen koulutus- ja kehittämistarpeisiin tarjoamme valmiita tutkintoja ja lyhytkursseja sekä suunnittelemme täsmäkoulutuksia yhdessä yrityksen kanssa. Tarjonnassamme ovat myös lain edellyttämät lupakorttikoulutukset.

Oppisopimuskoulutukseen hakeutuminen tapahtuu ottamalla yhteyttä Gradian Työelämä- ja yrityspalvelut-yksikköön. Oppisopimuskoulutuksen aloittaminen edellyttää aina määräaikaista tai toistaiseksi voimassa olevaa työsuhdetta tai yrittäjyyttä.

Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa missä vaiheessa vuotta tahansa, kunhan asiasta on ensin sovittu työnantajan/yrittäjän sekä Gradian edustajan kanssa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on vetovoimainen ja kansainvälinen korkeakoulu, jonka yksiköitä ovat ammatillinen opettajakorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö, liiketoimintayksikkö sekä teknologiayksikkö. Opiskelijoita JAMKissa on 8500 ja JAMK tarjoaa korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta, ammatillista opettajakoulutusta, avoimia ammattikorkeakouluopintoja ja täydennyskoulutusta. JAMKilla on vahva asema Jyväskylän seudun ja Keski-Suomen kehittäjien joukossa sekä kiinteät suhteet alueen yrityksiin ja yhteisöihin. Työelämä vaikuttaa koulutuksen suuntaamiseen ja opetussuunnitelmien sisältöihin. JAMKin toimipisteet sijaitsevat eri puolilla Jyväskylää ja Saarijärven Tarvaalassa.

JAMK tukee huipulle tähtäävän akatemiaurheilijan opiskelua mahdollistamalla joustavat opintojen toteuttamistavat huippu-urheilun ehdoilla ja tarjoamalla opintojen ohjaajan palvelut jokaisessa JAMKin neljässä yksikössä. Akatemiaurheilijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelun ja urheilun yhdistävä opintosuunnitelma, joka tehdään yhdessä opettajatutorin ja valmentajan kanssa, jota seurataan ja päivitetään opintojen edetessä.

Jyväskylän yliopisto on ihmistieteisiin ja luonnontieteisiin keskittyvä kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä monialainen tiedeyliopisto ja koulutuksen asiantuntija. Se on Suomen johtava opettajankouluttaja, aikuiskouluttaja ja koulutusviejä. Liikuntatieteiden kokonaisuus on maan ainoa.

Jyväskylän yliopisto tarjoaa opetusta lähes sadassa maisteritutkintoon valmistavassa oppiaineessa seitsemässä tiedekunnassa. Ne ovat: humanistinen tiedekunta, informaatioteknologian tiedekunta, kasvatustieteiden tiedekunta, liikuntatieteellinen tiedekunta, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, yhteiskuntatieteellinen tiedekunta ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Opiskelijoita yliopistossa on yli 15 000 ja henkilökuntaa 2 500. Yliopistokoulutuksessa tutkimuksellinen osaaminen yhdistyy monitieteisiksi kokonaisuuksiksi.

JY tukee huipulle tähtäävän akatemiaurheilijan opiskelua mahdollistamalla joustavat opintojen toteuttamistavat huippu-urheilun ehdoilla. Akatemiaurheilijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelun ja urheilun yhdistävä opintosuunnitelma, jota seurataan ja päivitetään opintojen edetessä.

Jyväskylän avoin yliopisto ja avoin ammattikorkeakoulu tarjoavat urheilijalle hyvän väylän opintojen suorittamiseen urheilun ohella.

Avoimessa yliopistossa voit opiskella Jyväskylän yliopiston tutkintojen osia. Opintotarjonnassa on noin 50 eri oppiaineen opintoja, joita voit opiskella verkossa tai lähiopetuksena Jyväskylässä, Helsingissä ja yli 50 yhteistyöoppilaitoksessa ympäri Suomea.

Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit opiskella ammattikorkeakoulututkintoihin kuuluvia opintojaksoja, mutta et koko tutkintoa. Opinnot hyväksytään osaksi tutkintoa, jos myöhemmin haet ja tulet valituksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi.

HAKU AKATEMIAAN

Jyväskylän Urheiluakatemiaan voivat hakeutua kilpa- ja huippu-urheilijan uralle tähtäävät urheilijat, yläkouluikäisestä ylöspäin. JUAn urheilullisena kriteerinä yksilölajeissa on sijoittuminen oman ikäluokan SM-kisoissa 12 parhaan joukkoon tai vuositilastossa n. 16 parhaan joukkoon. Joukkuelajeissa seurat ja valmentajat määrittelevät Urheiluakatemiaan valittavat urheilijat ja valmennusryhmät.

Contact Us

Emme ole juuri nyt paikalla, mutta jätä meille tästä viesti niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Not readable? Change text.