Yläkoululeiritys 


Jyväskylän Urheiluakatemia järjestää yhteistyössä Jyväskylän alueen yläkoulujen kanssa urheileville yläkoululaisille yläkoululeirityksiä.

Viikon 5 yläkoululeiri on peruttu, seuraava yläkoululeiri pyritään järjestämään viikolla 17, mikäli yleinen tilanne sen silloin sallii.

Leirille ilmoittautuminen avautuu leirin lähestyessä ja ilmoittautumisesta tullaan tiedottamaan erikseen. Ilmoittautumisia ei oteta enää vastaan ilmoittautumisajan jälkeen, joten huolehdithan leiri-ilmoittautumisen ajallaan!

 

Leirille voivat ilmoittautua kaikki Jyvässeudun yläkoulujen urheilua harrastavat oppilaat. Jyväskylän kaupungin koulujen oppilaille leiri on koulun toimintaa ja virallista poissaolohakemusta ei tarvita. Oppilaan huoltajan pitää kuitenkin pyytää lupa luokanvalvojalta leirille osallistumiseen ja näin luokanvalvoja saa tiedon oppilaan leirille osallistumisesta. Leirillle osallistumisen ehtona on kouluasioiden hyvä hoitaminen. Jos kaupungin koulussa olevan oppilaan laji järjestää leirin muualla kuin Hippoksella, niin tällöin myös kaupungin koulun oppilaan pitää anoa leiripäivät vapaaksi. Tällöin kyseessä ei ole koulun toiminta ja oppilas toimii oman vakuutusturvan alla.

Muiden kuin kaupungin ylläpitämien koulujen (Norssi, Kristillinen, Steiner ja muiden kuntien koulut) oppilaiden huoltajien pitää anoa leiripäivät vapaaksi eli heille kyseessä ei ole koulun toimintaa ja tällöin koulun vakuutus ei ole myöskään voimassa.

Viitaniemen ja Kilpisen urheiluluokkien oppilaat voivat valita osallistuvatko leirille. Urheiluluokkalaisen pitää siis ilmoittautua, jos haluaa osallistua leirille. 

Leirillä on motorisia perustaitoja ja fyysisiä ominaisuuksia kehittäviä harjoituspisteitä sekä mahdollisesti lajin järjestämiä harjoituksia. Viime leirillä tammikuussa yhteensä 13 lajia järjesti harjoituksia leirin aikana. Nämä lajit olivat: jalkapallo, jääkiekko, joukkuevoimistelu, uinti, yleisurheilu, telinevoimistelu, koripallo, salibandy, team gym, cheerleading, jääpallo, lentopallo ja taitoluistelu. Maaliskuun leirin lajiharjoitukset eivät ole vielä selvillä. Jos harrastat useampaa lajia, sinulta kysytään ilmoittautumisen yhteydessä minkä lajin harjoituksiin osallistut leirillä.

Kaupungin yläkoulujen oppilaat voivat ilmoittautumisen yhteydessä valita ilmaisen ruokailuvaihtoehdon eli kouluruokailun Kilpisen tai Viitaniemen kouluissa (kumman koulun ruokalassa leiriläinen ruokailee ilmoitetaan ennen leiriä leiri-infoviesteissä). Kaupungin yläkoululaiset voivat valita myös maksulliset vaihtoehdot tai omat eväät.

Huom! Kaikki Viitaniemen, Kilpisen ja Norssin oppilaat ruokailevat omalla koululla. Nämä oppilaat eivät ilmoittaudu ruokailuun ollenkaan ilmoittautumislomakkeella.

Muiden kuin Jyväskylän kaupungin yläkoulujen oppilaat voivat valita vain maksulliset omakustanteiset vaihtoehdot tai omat eväät.

Ruokailuvaihtoehdot:

  • Ilmaisena kouluruokailuna (Jyväskylän kaupungin koulut) Kilpisen tai Viitanimen kouluilla. Tämä edellyttää omatoimista siirtymistä ruokailemaan koululle ja takaisin Hippokselle opiskelemaan ja harjoittelemaan
  • Omakustanteisena ruokailuna Hippoksen alueen ravintoloissa (Monitoimitalon lounaskahvila x € tai Ravintola Hurrikaani x €). Ilmoittautumisen yhteydessä pitää valita kummassa ravintolassa ruokailee.
  • Muut kuin kaupungin koulujen oppilaat ruokailevat omakustanteisesti tai sitten käyvät syömässä omalla koululla (esim. Norssin oppilaille mahdollista)
  • Oma eväsruokailu on myös mahdollinen

 

Yleistä infoa yläkoululeirityksestä ja sen tavoitteista

Yläkoululeirityksen tavoitteita ovat mm.:

  • Luoda nuorille malli ns. ”urheilijan hyvästä päivästä” -> treenataan kahdesti päivässä, välissä opiskellaan
  • Monipuolisten harjoituskokemuksien ja tiedon tarjoaminen oman harjoittelun tueksi
  • Yhteistyötaitojen kehittyminen ja arkirutiinien luominen
  • Maanantai- ja keskiviikkoaamujen harjoitusten juurtuminen arkikäytänteiksi

Leirien harjoitukset koostuvat kaikille yhteisistä yleisharjoituspisteistä, sekä lajiryhmäkohtaisista harjoituksista oman lajin tarjonnasta riippuen. Lisäksi leirit sisältävät luentoja nuorille urheilijoille tärkeistä aihealueista ja teemoista. Kaikki luennoitsijat ja leirin harjoituspisteiden ohjaajat ovat kunkin aihealueen erinomaisesti tietäviä ja osaavia ammattilaisia, joiden johdolla nuoret urheilijat saavat varmasti uutta tietoa omaa urheilijan uraa silmällä pitäen.

Leiripäivien opiskelu tapahtuu Hippoksella itsenäisesti. Oppilas pyytää etukäteen leiripäivän aikaisten oppituntien tehtävät opettajalta koulutehtävälomakkeelle ja opiskelee näiden ohjeiden avulla leirillä opiskelulle varatun ajan. Opettaja voi myös ohjeistaa oppilasta seuraamaan Wilmaa, josta oppilas voi katsoa mitä koulussa tunneilla tehdään. Osa opiskelusta voi jäädä myös kotona tehtäväksi. Opettajia on mukana valvomassa leiripäivien opiskelua.

Yläkoululeirityksen harjoituksissa on käyty läpi mm.: havaintomotoriikkaa, havainnoinnin ja päätöksenteon kehittämistä, koordinaatiota ja liikkuvuutta, suunnanmuutosnopeutta sekä nopeutta ja rytmiä, erilaisia hyppyjä, ponnistuksia ja alastuloja, kehonhallintaa, kehonhuoltoa, alaraajojen linjausta ja alaselän terveyttä ja vesikuntoutusta.

Luentojen aiheita ovat olleet mm.: Lääkäriluento nuoren urheilijan terveydestä, Ajankäytön hallinta ja opiskelutekniikat, Nilkan vammojen ennaltaehkäisy ja kuntoutus, Urheiluvalmennus lukiossa ja ammattikoulussa sekä Tavoitteiden avulla kohti haasteita.

Kaikki leirin aiheet ja teemat pyrkivät kehittämään nuoren urheilijan valmiuksia kasvaa urheilijaksi ja saada nuoret ajattelemaan ja miettimään oikeasti heidän tavoitteitaan ja pohtimaan mm. heidän kokonaiskuormitustaan.

Yläkoululeiritystä on järjestetty aiemmin pelkästään urheiluluokkalaisille, mutta nyt mukaan pääsevät kolmatta kertaa kaikki yläkoulu-urheilijat. Aikaisemmista leireistä on saatu paljon hyviä kokemuksia, palautteita ja onnistumisia ja tämän perusteella onkin hyvä lähteä tarjoamaan leiriä kaikille yläkoululaisille. Yläkoululeiritoiminta on urheilijoille täysin maksutonta.

Lisätietoja leiristä saat Jyväskylän Urheiluakatemian toimistolta tai suoraan akatemian yläkoulukoordinaattori Jari Linjalalta, jari.linjala(at)jkl.fi / 050 471 2939.

 

 

Contact Us

Emme ole juuri nyt paikalla, mutta jätä meille tästä viesti niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!

Not readable? Change text.